Graviditetsmyt 15, Underlättar ricinolja förlossningen?

Förr fick gravida kvinnor rådet att dricka ricinolja i slutet av sin graviditet för att det skulle påverka förlossningen och göra den lättare. Ricinolja innehåller omega 6 fettsyror som även finns i valnötsolja, solrosolja och linfrön. Man kan bli rekommenderad att använda dessa oljor för att sänka blodtrycket, förtunna blodet och bibehålla vätskebalansen i kroppen samt minska inflammationsrisken.

Vissa barnmorskor tror även på en avslappnande effekt av bäckenet, vilket underlättar en förlossning. Avslappningseffekten på bäckenet sägs komma då ricinolja utlöser en substans lik en horomon som finns i livmodern och som får livmodern att starta sammandragningar. 

Om det stämmer eller inte är obevisat men experter idag rekommenderar inte gravida kvinnor att äta ricinolja, då en del tror att ricinolja kan ha en negativeffekt då den kan påverka vitaminupptaget. 

Ricinolja eller laxerolja är en fet oljasom fås ur fröna från ricinväxten. Den har framställts i stor skala i fabriker som till exempel Indien. men även i flera västländer. Ricinolja används som skönhetsmedel, smörjolja och laxermedel.

 

VIKTIGT: Man ska alltid vara försiktig med att försöka sig på outforskade vägar speciellt under graviditeten. Fråga ALLTID din barnmorska om råd om du läst ett tips på nätet eller i en bok. En del tips kan komma från gamla traditioner som är motbevisade och visat sig mer skadliga än nyttiga och hjälpsamma. 

Kommentera inlägget här :