Graviditetsmyt 12, Drick te och starta din förlossning

Att te kan ha medicinska effekter har man trott i alla tider. och alla kulturer har en tradition om att te kan bota eller lindra diverse sjukdomstillstånd. Till exempel sägs det att grönt te bra inverkan på folk med diabetes, det ska öka produktionen av insulinproducerande celler. Te på björklöv ska vara bra vid urinvägsinfektioner, då det ska vara urindrivande och ha antiinflammatoriska egenskaper. Ja te kan vara bra till mycket, förutom att det är gott. 

Det finns även de som påstår att dricka te med hallonblad gör att förlossningen kommer igång snabbare. Om detta stämmer är obevisat men barnmorskor i olika länder har under lång tid rekommenderat en kopp hallonbladste under graviditetens sista månad, just för att sätta igång förlossningen. 

Det finns som sagt ingen forskning som bevisar att tet har den inverkan men det finns en lång tradition där många säger att det verkligen påverkar. Hallonbladen ska ha inverkan att förbereda musklerna runt livmodern. Bladen innehåller oxytocin, ett hormon som frigörs i hypofysen, just för att framkalla sammandragningar i livmodern. 

Som sagt inget är bevisat och jag har heller inte hört någon som tagit till sig tipset med hallonbladen så om det stämmer eller inte få jag ha osagt. 

 

27cm

På morgonen igår hade jag ett besök hos MVC. Allt bra med bebis. Jippi! Han/hon växer som han/hon ska. Förra gången när min barnmorska mätte symfys-fundusmåttet, låg knytet lite över det normala på kurvan, nu var det lite under men då bebisen låg diagonalt i magen var det lite svårt att få in rätt mått, så hon sa att det nog var plus någon cm till. 
 
Vi lyssnade på hjärtslagen. När vi väl hittade dom dunkade det på ordentligt, 145 slag. Alla mina värden var bra men jag ska fortsätta ta järntabletter. 
 
Jag skrev upp oss på en föräldrargrupp men det är så många anmälda så vi är reserv på den valda dagen. Men barnmorskan sa att de nog skulle få ihop en extra grupp då de var så många. Längtar efter att få komma i gång med föräldrargruppen, ska bli kul och nyttigt att få information och höra vad andra blivande förstagångsföräldrar funderar på. 
 
Hejja bebis!

Smögen

Just hemkommen från en heldag i Smögen med mamma och systerdottern, mysigt. Trots lite regn på vägen var det sol och varmt när vi kom fram. Smögen är ju så härligt somrig, ett besök här är ett måste under sommaren.

Idag var vi bara under dagen men i flera år har jag, min mamma och min syster åkt på tjejsemester varje sommar. Vi brukar ta en helg tripp till ett mysigt ställe och bara vara. Oftast blir det till någon av västkustens pärlor. Vi har bland annat varit i just Smögen flera gånger men även i Lysekil, Kungshamn och Hunnebostrand. De senaste åren har vi utökat oss, eller ja min syster har utökat sin familj :-), och vi har blivit fler. Nu senast blev det tjejsemester + en liten kille. Vi får se hur det blir i framtiden, om grabbarna börjar komma ikapp till antalet ;-).

Jag tror att min bebis var nöjd, då den sparkade rejält, när jag slurpade i mig en härlig skaldjurstallrik på bryggan.

 

 

Storstäd

Igår eftermiddag regnade det helt galet mycket här. Köpcentrumet Nordstan fick utrymmas på grund av rasrisk och flera bilar blev fast i vatten massorna. Vi hann hem från affären precis innan skyfallet kom. Ibland har man tur :-).

Idag har vi städat hela dagen. Vi behövde verkligen städa undan och slänga massa prylar. Vi kan konstatera att man har alldeles för mycket grejer.

Jag har svårt att städa när jag är gravid, dels blir jag trött snabbt. Dels är magen i vägen då jag rör mig. Men jobbigast är nog ändå att jag får sura uppstötningar då jag böjer mig ner ugghhh!

Men nu är det färdigt städat och jag ska bjuda älskling på restaurang. Det är vi värda efter dagens slit!

Graviditetsmyt 11, Vackrare än någonsin

Alla gravida får höra hur vackra de är. Att du riktigt strålar. I böcker kan man läsa om att håret blir tjockare och hyn rosig. En del upplever verkligen graviditeten på detta sätt och känner sig sexiga och extra kvinnliga trots den stora magen och de extra kilona.
 
Jag är ledsen att behöva säga det här men den bilden behöver inte alls stämma. Många gravida kvinnor känner tvärtom. De upplever sig som fulare, gråare och tråkigare under graviditeten. 
 
Trots att en känsla inte alltid stämmer överrens med hur det egenligen är innebär inte graviditeten bara trevligheter på ditt yttre såsom större bröst och kvinnligare former. Ditt hår kan bli färglöst och stripigt. Du som aldrig haft finnar kan nu plötsligt uppleva problem hy. Graviditeten kan göra dina händer och fötter större. Åderbrock, hemorrojder och celluliter är alla åkommor som gärna kommer under graviditeten, och de får dig inte att känna dig direkt vackrare. Du är trött, speciellt i början och i slutet ´, och orkar kanske inte bry dig om att piffa till dig. 
 
Många upplever det dock olika under olika perioder av graviditeten och de som känner sig fula i början kan känna sig vackrare när det gått några månader och illamåendet och tröttheten lagt sig. Andra som i början känt sig vackra och strålande kan efter en tid med viktökning och krämpor börja känna sig gråare. De flesta känner sig dock trötta och hopplösa den sista tiden under graviditeten så det kanske jämnar ut sig. 
 
 
 
 
 

Hemma i Gbg

 Fina Vänern i Mariestad. Bad temperaturen var runt 21 grader. Fint!
 
Pappas fina småkissar. De lekte hela natten i vår säng så det var svårt att sova. Inget ovanligt för mig som nu behöver vända mig var tredje minut ungefär och gå på toaletten flera gånger per natt men stackars älskling som inte heller kunde sova så bra. Trots detta, underbara små gulliga kissemånsar!
 
Nu är vi hemma igen och äter egengjord pizza. Nyttigare och godare! :-)

Solfläckar på hyn

När man är gravid drabbas man av alla möjliga konstiga och ovanliga saker. En sak som nu drabbat mig är solfläckar på huden. Eller egentligen är det inget nytt. Jag fick solfläckar första gången för flera år sedan när jag började med p-ring. Ofta utlöses de av hormoner som preventivmedel eller graviditet, man kan även få fläckar på huden av solen om man äter medicin därför står det ofta att man ska undvika solen då.

När jag först fick de mörka fläckarna tyckte jag det var jättejobbigt då var de på överläppen och undrade vad det var och hur jag skulle bli av med dom snabbt. Då kom de i vårsolen och inte ens under sommaren så jag var inte skyddad med solskydd som man vanligtvis är under sommaren.

Jag köpte en kräm som skulle bleka fläckarna men den fungerade inte vad jag kunde se. Inte heller solskyddsfaktor fungerade då det var solens strålar och inte själva uv-ljuset som påverkade huden. Jag köpte dock hög solskyddsfaktor (50) och hade på de ställen där fläckarna var samt puder för att tona ner och använde brun utan sol på övriga ansiktet för att jämna ut färgen. Fungerade någorlunda. Min hud är väldigt känslig och jag har även lite röda prickar i ansiktet. En vinter bestämde jag mig för att ta bort de röda prickarn och besökte en laserklinik. De strålade just de ställena där de röda prickarna finns. De röda prickarna finns kvar och jag får nu alltid bruna solfläckar runt de områdena de strålade så jag rekommenderar inte laser.

Nu är jag van efter flera år med detta och tycker inte det bekommer mig lika mycket. Finns ju inget jag kan göra. Andra ser säkert fläckarna men inte nämnvärt mycket. Undvika solen går till viss del men även om jag inte är i direkt solljus så kommer fläckarna ändå. P-ringen slutade jag med men "skadan" var redan skedd, en gång fläckar alltid fläckar, mer eller mindre. Jag förstod att det nog skulle bli värre vid en graviditet och nu finns de där, lite fler denna sommar än vanligt. Fläckarna på överläppen har dock försvunnit och de sitter nu i panna och på kinder och lite små på övriga ansiktet. På sommaren blir jag ganska fräknig så det blandar in sig en del med fräknarna och blir inte så utmärkande. På vintern bleknar solfläckarna och syns inte alls.

Jag använder fortfarande hög solskyddsfaktor på sommaren och ibland brun utan sol på övriga ansiktet för att jämna ut färgen då jag försöker undvika solljuset en del och de övriga ansiktet inte får någon färg. Men det bekommer mig som sagt inte lika mycket nu.

Sol och bad.

Det har blivit flera soliga dagar i Mariestad. Vi har haft över 25 grader :-), vilket har inneburit många svalkande dopp i Vänern och glassar i skuggan. Härligt att sommaren äntligen visar sig!

Nu har min älskling också semester och det är mysigt med tid för oss två. Bebismagen puffar och håller med. Det har blivit många riktiga alien-puttar så att hela magen åker åt olika håll. Det måste se roligt ut för de övriga på stranden.

Ikväll åker vi vidare till min pappas torp, på väg ner mot Gbg. Där blir det grill och lek med de två små kattungarna pappa har. Imorgon förmiddag åker vi hem till min egna lilla myskisse, längtar så klart efter honom, han är en riktig mattig myskatt som älskar kel.

Äntligen varma dagar!

Nu har SMHI, :-), äntligen förstått vad sommar går ut på. Sol och värme!!

Idag åker vi och hälsar på svärföräldrarna, i Mariestad, några dagar, där ska det bli 25grader!! Jag ser fram emot härliga bad i Vänern och en bok i skuggan. Hoppas att SMHI inte ändrar sig...

Ont i handled

Efter att ha gått med ömmande handled i några veckor tilltog smärtan förre veckan. Från att ha gjort ont vid ansträngning smärtar det nu hela tiden. Smärtan har också spritt sig till handen och fingrarna samt upp mot armbågen. Jag är smärttålig och brukar inte gå till läkaren men nu fick jag ge mig.

De kan inte säga vad det är då det kan vara så många olika saker som karpaltunnelsyndrom som ofta uppkommer vid graviditet då leder och ledvätskor påverkas av hormonförändringen i kroppen. Men då jag även tidigare upplevt ömmande handleder och även i andra leder på kroppen är det möjligt att det är något annat. Det kan även vara reumatiska besvär eller överansträngning i leden. Man får vänta och se om det blir bättre.

När man är gravid kan man inte medicinera med antiinflammatoriska tabletter eller inflammationshämmande sprutor så smärtan får jag helt enkelt stå ut med. Handen ska vara i neutralt viloläge vilket innebär att jag nu är fast med en handledsskena dag och natt.

Grattis till mig på födelsedagen!

Nu har det gått flera dagar sedan jag senast var inne på min blogg, dåligt jag vet. Jag skäms för att säga det men jag har haft fullt upp. 
 
Min födelsedag har passerat och jag är nu trettio år! Låter hemskt mycket men man inser ju äldre man blir att det bara är en siffra. För tio år sedan tyckte jag 30 lät hemskt gammalt och nu när jag är där så inser jag att det inte är någon större skillnad på 22 eller 30 eller 35 för den delen. Härligt att förstå att jag inte blivit en tant bara för att jag nu är 30 :-). 
 
Jag har firat mig i flera dagar med olika aktiviteter. I torsdags besökte jag Kungälv och Älvsborgsfästning där de har medeltidsvecka. Lite kul att de folk traska omkring i tidsenliga kläder m.m.
 
I fredags, alltså på min födelsedag tog jag och mamma en spontan tripp till härliga Marstrand. God mat, sommarsol, trevligt folk, kappsegling, ytterliggare en fästning och bad. Älskar småtripper och som den västkustbo jag är ÄLSKAR jag sommar, sol, vind och hav!!
  
På kvällen firade jag med min sambo, som oxå firade sin kommande semester, och med pappa som special levererade, efter önskemål från mig, en underbart god smörgåstårta som han alltid brukade göra när jag var liten och fyllde år. Tack pappa!
 
 
Igår firade jag med släkten och en stor picknick i Slottskogen. Super mysigt! Alla fick ta med sig vad de ville äta och så bjöd jag på tårta. Jag bakade två olika sorters tårtor a la prinsessstyle.
 
På kvällen åt jag en matbit med min bästa vän, Jenny, på Avenyn. Jag fick klä upp mig i fin klänning och högklackat, lockade håret och gjodre mig fin fin, det har jag inte gjort på länge och det kanske dröjer ett tag till nästa gång. Tanken var att vi kanske skulle gå vidare och dansa av oss men jag underskattade mitt havandeskap. Bebis gjorde sig påmind hela tiden och tryckte sig ner i mitt bäcken, ajaj, så det blev bara mat och häng samt en liten kvällspromenix nedför Avenyn. Det var härligt att känna atmosfären en sommarkväll på stan, trots att jag inte orkade vara ut längre än till elva :-). 
 
Nu ska jag ändra lite i min bloggtext. "Nästan 30 och snart mamma..." stämmer ju inte längre. 
 

Graviditetsmyt 10, Gröt i huvudet.

En myt lyder att kvinnor som är med barn blir dummare. 
 
Många blivande mammor vittnar om att de känner sig dummare och uttrycker det som att de har "gröt i huvudet" under graviditeten. Kvinnorna säger sig ha problem med minnet och att de upplever en försämrad förmåga att resonera när de är gravida.
 
Men denna myt är nu motbevisad. Enligt en studie på 2500 kvinnor under 10 års tid har forskare fått resultatet att kvinnorna inte har någon skillnad i hjärnkapacitet under eller efter graviditeten. Forskarna tror snarare det beror på sömnbrist kombinerat med förväntningar inför det nya livet. 
 
Tidigare studier har gjorts där det visat sig att kvinnors hjärnor minskar i storlek under graviditeten och att kvinnorna ha fått sämre resultat under tester med ordsförråd och minnesförråd men detta motbevisas alltså nu.
 
I det nya forskningen av Helen Christensens, testades kvinnornas minne och logik men svaren visade att de inte försämrades under graviditeten. Testsvaren var heller inte sämre än kontrollpersonernas svar. 
 
 
 
Jippi! Vi är inte dumma i huvudet, bara lite okoncentrerade. Vi har ju annat att tänka på!

Magbilder

Jag har bestämt mig för att ta mycket bilder på magen i olika storlekar till minne och för att använda till tavlor och annat skoj. Hittade lite kroppsfärger på stan som jag dekorerade magen med. Tänkte måla lite finare sedan men kunde inte låta bli att testa lite.

Här är några exempel.
 

Se men inte köpa!

Efter några dagar ute på ön med sol hos syrran är jag tillbaka i stan.

Lillen/lillan väcker mig nu varje morgon med sparkar, idag var klockan 5. Jag försökte somna om men inte då, så jag låg och läste på lite om förlossning istället, gäller att veta vad som väntar :-s

Fördelen med att vaknar tidigt är att man hinner med så mycket på dagen. När klockan var tolv var jag redan hemma från ön, hade ätit lunch och sovit en lur så då blev det en tur på stan i tyg och barnbutiker.

Eftersom vi har flyttplaner kan jag inte handla så mycket, innan vi eventuellt flyttar, så det blir se men inte köpa! Så mycket fint det finns! Som den här mörkläggnings rullgardinen med 5 myror...

Graviditetsmyt 9, Ringtestet

Det är populärt med myter kring det kommande barnets kön, runt detta ämne finns även de flesta skrönor. Det cirkulerar även olika tester man kan göra för att se om bebisen är en flicka eller en pojke.

Ringtestet
Vid detta test behövs en tråd och en ring. Man tar ringen och trär den på en tråd som man sedan håller över magen, så stilla man kan. Om ringen börjar svänga i en cirkel så är det en tjej och om den svänger fram och tillbaka så är det en kille.

   

Hobbit

Häromdagen upptäckte jag min rumpa och mina lår i spegeln. Inget jag brukar stirra mig blind på i vanliga fall men oj nu såg jag skillnad. Jag blir lika förvånad varje gång jag ser mig i spegeln nu.
 
Jag är även mycket konfunderad av mina svullna ben och fötter. Fötterna är inte större i skostorlek men tjockare och knubbigare, det ser jätteroligt ut tycker jag men naturligtvis är det ingen annan som märker något. Jag känner mig som en Hobbit, knubbig och satt med stora fötter men utom behåringen då, haha. 
 
 
 
 

Trött

Efter en seg morgon och en lång middagslur åt vi Indiskt på stan. Sen tog vi en långsam promenad hem. Jag åt inte så värst mycket men jag verkar inte få plats med det vanliga idag för nu känns det som jag ska spricka, pust...
Trött verkar vara mitt nya jag, för trots en lugn dag är jag helt slut och väldigt trött igen.
Segt mys resten av kvällen.

Slappar

Sitter i soffan och myser med den puffande magen.
Så härligt!

Idag har jag inte gått många steg hemifrån. Dels regnar det för fullt från och till, dels känner jag ett obehagligt tryck mot bäckenet så jag tar det lugnt.

Men nu börjar jag känna mig rastlös och funderar på en promenad.

Graviditetsmyt 8, Inte bra att vara nyfiken!

I Sverige för i tiden trodde man mycket på skrönor och man fick verkligen passa sig för hur man levde. Även blivande mammor hade mycket att rätta sig efter så att den kommande bebisen inte skulle få obotliga sjukdomar och andra fysiska bestående besvär.
 
Hon fick inte vara med vid slakt och se djurets dödsryckningar, då kunde barnet få fallandesjuka, d.v.s. epilepsi. 
Man fick aldrig lämna yxan i huggkubben. Om den gravida kvinnan då såg den kunde barnet bli harmynt, d.v.s. få läpp-, käk-, gomspalt. 
Nyfikenhet förr var aldrig bra och om en havande smygtittade genom ett nyckelhål eller en dörrspringa blev barnet vindögt.
Något som hon verkligen fick passa sig för var att komma i beröring med "lösaktiga fruntimmer". Det bådade aldrig gott.

Svanhäng på stranden

En härlig dag på stranden ute hos syrran på ön. Solen tittade fram mest hela tiden vilket var motsatsen till vad väderrapporten sa tidigare på morgonen, inget regn så långt ögat nådde.
Vi fick besök av en svanfamilj som under någon timme tömde stranden på folk.
Visst kan svanar vara aggressiva men jag, min syster å mina syskonbarn lyckades dock samsas med fåglarna utan att göra de upprörda innan de simmade vidare.
Fina tycker jag.

Kvällsvila

Efter en heldag på stan, med små shopping, tillsammans med en semesterledig väninna är jag och magen helt slut.
Nu blir det vila och mys i soffan framför tv'n resten av kvällen, med stödstrumporna på...



Graviditetsmyt 7, Fullmåneteorin.

Ännu en graviditetsmyt. Denna gång handlar det om förlossningen. Det sägs att fullmåne påverkar förlossningen och de finns de som hävdar att det finns mer personal tillgänglig på förlossningavdelningar vid fullmåne. 
 
Teorin är att fler föder vid och kring fullmåne. Månkraften påverkar att vattnet går och förlossningen startar. En naturlig förklaring till detta kan vara att månens gravitationseffekt påverkar fostervattnet på ungefär samma sätt som ebb och flod. 
 
Förklaring: När kroppen förbereder sig inför förlossning blir fostersäcken så utspänd så att den lättare kan brista för påfrestningar. Vid en normal förlossning spricker fosterhinnan vid ökat tryck på fostersäcken från sammandragningar. Vid fullmåne kan ungefär samma sak hända men utan sammandragningar. Trycket ökar på grund av månens inverkan på vattnet i fostersäcken.
 
Det finns studier som stöjer denna teori men den är inte så officiell att det sprids som kunskap bland barnmorskor att sprida vidare till de blivande mammorna. 
 
Dela gärna med dig dina tankar kring fullmåneteorin.
När satte din förlossning igång?
 

Blivande jumpsuit

Så här långt har jag kommit på min jumpsuit nu.
 
Förarbetet är klart, nu ska bara alla bitar passa ihop på bästa sätt. Det kan ta ett tag att göra färdigt plagget då jag inte har en symaskin tillgänglig just nu men jag hoppas jag kan hinna klart ganska snart då jag fått mer idéer jag vill påbörja, som lite grejer till bebisens rum. 
 
 Överdelen provisioriskt ihopsydd.
 Å kissen som gärna hjälper till.

3 månader till B-day!!

Igår fick det upp för mig när jag räknade, det är bara tre månader kvar till B-day (den beräknad Bebis-dagen). Shit va tiden gått fort, tills nu. Alla säger att det kommer att saktna ner på slutet och, det här kanske jag får äta upp senare när jag ber till Gud om att förlossningen ska starta men, jag hoppas verkligen det. Det går så fort att jag nästan inte hinner med. Nu förstår jag att graviditeten inte bara är till för att fostret ska växa till sig till en bebis, utan även för att kvinnan ska växa till sig till en mamma.
 
Om bebisen hade kommit nu hade vi verkligen inte varit förberedda. Vi försöker hitta ett större boende och det börjar ju bli lite bråttom, i alla fall om jag ska orka vara med på flytten överhuvudtaget, men vi hoppas att det löser sig. Vi har samlat på oss lite begagnade prylar som spjälsäng, skötbord och barnvagn, bebisskydd och lite annat men det är inget vi hämtat ännu så det står utspritt hos vänner. Det enda vi har är två påsar kläder och en snuttefilt jag köpte i London :-). 
 
Men du är välkommen när du än kommer vår skatt!

Gravidradar.

De sägs att när man är gravid ser man plötsligt hur många som helst som är gravida. Det verkar som alla runt omkring går med en stor mage och det känns otoligt att man tidigare skulle missat alla dessa magar, så slutsatsen är naturligtvis att det är just nu som alla är gravida!!  Just när du är gravid!
 
Detta fenomen har även jag upptäckt. Alla magar är verkligen i mitt blickfång. Vart jag än går är kvinnor gravida. Dessutom ser jag nu på kvinnor att de är gravida innan mina ögon når deras mage, som om jag plötsligt fått en superkraft att identifiera gravida. Jag undrar om kraften finns även på de som ännu inte själva vet att de är gravida. Tänk att sitta på en sådan superkraft! Jag får gå ut på stan och testa den senare idag :-). 
 
Jag märker även att jag eller, rättare sagt, min mage får stor uppmärksamhet på stan. Först tittar de på mig, sedan min mage, sedan min kille (om han går brevid) och tillbaka på min mage. Man ser hur folk först kopplar ihop mig som kvinna till mamma till någon som bär en annan mans barn. Härligt! Jag njuter av att få visa upp min skatt! Inte så att jag stoltserar och jag undrar fortfarande ibland (även om jag nått 7 månadersträcket och mäter över 1 meter runtom) om det verkligen syns... Men visst syns det.
 
Det är trevlig nu när människor börjat kommentera i samförstånd, som en kvinna i toalettkön med ett litet barn. Jag hade spilt mitt på magen och hon nickade i samförstånd och kommenterade att det där är verkligen en klassiker, magen är alltid ivägen. Eller en äldre, för mig, okänd man som berättade att han hade fyra barn och fyra barnbarn och ett barnbarnsbarn. Så länge de inte börjar ta på min mage i tid och otid uppskattar jag uppmärksamheten.
 
Men det är inte bara gravidmagar som suger åt sig min blick. Min gravidradar fångar upp ALLA med stora magar! Så helt plötsligt är stan inte bara fylld med magar innehållandes små underverkt utan även ölmagar, vilket inte är lika trevligt. Jag ser alltså även dessa överallt!
 
Att se gubbar med ölmage hängandes, mätande långt över 1 meter i omfång, är definitivt inte lika roligt som att se rosenskimmrande kvinnor med Monalisa leende!  

Hejja gratisgrejer!!!

Idag har jag varit och hämtat min babybox på Babyproffsen från Pampers m.fl. I den hittade jag nödvändigt och kul inför bebisens ankomst. Hjärtat slog ett extra slag när jag fick upp napparna för 0-3månaders....

Vad glad jag blir när det finns människor som hyllar föräldrar och barn på detta sätt!

Man kan registrera sig på flera olika ställen på nätet och få gratis grejer. Det ingår ofta rabattkuponger och reducerade priser på olika bebis/barn produkter som är en stor hjälp för de blivande föräldrarna.

Babyproffsens/ pampersbox får du om du blir medlem på "allt för föräldrar", www.alltforforaldrar.se
 
 

10 kg!

Nu har jag gått upp 10 kg!

Tre månader kvar, undra hur många kilo som väntar...
 
Jag känner mig inte så mycket tyngre men jag märker ändå hur jag anpassar mig. Jag går långsammare och blir snabbt anfådd. Jag behöver vila mycket och idag vaknade jag med väldig rygg värk!!! Ajajaja!
 
 

Graviditetsmyt 6, Moderkakssoppa på menyn?

Det finns fler myter från andra länder och många just från Kina. En del är mer underliga än andra, som den här.
 
I Kina tror de att moderkakan botar depression. Naturligtvis är det inte vetenskapligt bevisat så om det är sant eller inte kan jag inte utala mig om. Moderkakan är fylld av näringsämnen och hormoner. Det går faktiskt så långt att man i regel får frågan om man vill ta med sig moderkakan hem efter förlossningen. Säger man ja får man lov att köpa den, säger man nej, säljer sjukhuset den till någon annan mer deppig och behövande. 
 
Att äta moderkakan förekomer inom flera kulturer runt om i världen och ska tydligen vara en trend i USA. Många däggdjur äter moderkakan efter att ha fött sina ungar så helt fel kanske det inte är?! 
 
Du kan ju alltid testa om du drabbas av förlossningsdepression. Moderkakssoppa låter väl hur smaskens som helst? Och det ska finnas ett recept med bland annat champinjoner och rödvin. Om du frågar på förlossningen i Sverige om du får ta med sig moderkakan hem, är det helt ok. Man får därimot inte köpa andras...
 
 
 
 

Äntligen lördag!

Äntligen lördag och min älskling är ledig!
 
Mina första tre semester veckor har jag för mig själv, sedan hoppar han på i tre veckor innan vi börjar jobba igen.
Det är skönt med semester på egen del. Jag kan få gjort grejer som han inte uppskattar, som att ligga still och läsa en bok en hel dag, eller dra runt på stan i tygaffärer, eller bada trots att vattnet få en att bli blå om läpparna. Men visst är det ändå mysigast när vi är två, saknar honom när vi inte umgås på mina lediga dagar. Snart är det inte bara vi som slåss om vår tid så vi får ta till vara på vår gemensamma tid nu. 
 
Men nu är det lördag och vi kan vara tillsammans hela dagen. Tidigare idag var vi på bio och efter en promenad hem genom stan tog vi en matbit på uteservering med lyxpizza på Cyrano,en  fransk restaurang på Pinsgatan.
 
 
Nu är älsklingen på väg ut i vimlet med grabbarna. Det gäller för honom att passa på, snart behövs han hemma mer. För mig blir det tv och Bond, om jag kan hålla mig vaken...
 
 

Graviditetsmyt 5, Vacker mamma, väntar flicka?

De flesta myter kring graviditeten handlar om könet på barnet. 
 
En av dessa lyder så att om mamman är/känner sig fulare än hon var innan graviditeten väntar hon en flicka, då flickan stjäl av mammans skönhet. Väntar hon en pojke är mamman dock som vackrast under graviditeten. 
 
Om det inte stämmer då bebisen kommer ut kan du ändra lite på myten för i kina tror de att det är tvärtom. Om mamman är vacker under graviditeten väntar hon en flicka. Då flickan tillför skönhet till mamman. 
 
 
Vad tror du?

Mår mamma bra, mår bebis bra...

När sista dagen på jobbet var avklarad förra fredagen stack jag direkt iväg på mammamassage. Rekommenderar verkigen massage även om man är gravid. Eller just för att man är gravid. Kroppen jobbar, det sliter och drar, så det kan vara skönt att bli uppmjukad med en oljig massage.
 
Mammamassage är specialanpassad för gravida och man kan välja om man vill bli masserad på magen eller inte. Jag varnade massören att hon kanske skulle råka få en spark då hon masserade magen. Min massör masserade magen lugnt och mjukt och bebisen låg still nästan hela tiden, undra om han/hon somnade... 
 
Flera ställen erbjuder gravidmassage och hur just de gör kan du fråga. Jag var på Gildaskolan i Göteborg mitt på Avenyn. De har kraftigt reducerade priser då det är elever som utför behandlingen men man får inte vara pryd då behandlingarna utförs i en gemensam sal. Jag har varit där förut på behandling, bland annat vanlig massage och sminkning (en present då jag slutade mitt förra jobb). Nu när jag var där för gravidmassage kostade min behandling 380 kronor, mer än helt okej för 1 timmes massage!! Tjejen var jätteduktig!
 
Jag funderar på att beställa tid för pedikyr snart, hade varit så skönt att fixa fötterna och det börjar bli lite svårt att komma åt då magen är i vägen när jag böjer mig :-)
   Mår mamma bra, mår bebis bra!
 

Sommmarprojekt

Jag har flera projekt denna sommaren. 
 
Det viktigaste är att baka bebis :-)
 
För att sysselsätta mig och skriva av mig om graviditeten har jag startat denna blogg.
 
Mitt tredjeprojekt är att skapa. 
Ett av de bekvämaste graviditetsplagg jag köpt är en byxdress från H&M och jag skulle vilja ha en till byxdress i en annan färg. Det finns endel byxdressar eller jumpsuit ute i handlen nu men de är inte till för oss under förvandling så jag får göra mig en egen med "expanderbar" mage.
 
Jag har inte hittat ett mönster som är perfekt så jag får improvisera lite och göra om. Min tanke är att jag ska kunna ha på mig den nu när jag växer och att jag ska kunna använda den när jag ammar, även om jag kanske får jag göra lite små förändringar efter graviditeten.
 
Jag hoppas jag klarar av det och det blir som jag tänkt. Det var 8 år sedan jag gick en Mode-designutbildning på Folkuniversitetet och jag har inte sytt kläder regelbundet på några år. Det är kul att skapa kläder igen!
 
        
 
 

1 meter!

Jag har nu nått det magiska måttet på 1 meter runt magen!
Jag känner mig gigantisk speciellt när jag får syn på mig i spegeln och får en känsla av "Herregud vad är det där??!!".
 
Men underligt nog känner jag mig relativt rörlig fortfarande och vacker. Jag är mycket stolt över jag bär på min bebis och att få visa upp min fina mage som än så länge inte är groteskt stor. 
 

Bus på Barnenszoo.

Idag stack vi till Barnenszoo så fort de öppnade. Där klappade vi på getter och tittade på grisar och hästar.
 
 
Då molnen började hopa sig gick vi till Naturhistoriska museet, som också ligger i Slottskogen, och fortsatte titta på icke levande djur. Hela första våningen tjatade hon om att hon vill gå upp och titta på lejonen så vi snabbade oss igenom blötdjur, ormar och havsdjur. 
 
När jag lämnat av henne till min syster släpade jag mig snabbt hem och fick en välförtjänt tupplur, snark :-). 

Graviditetsmyt 4, Du drömmer mardrömmar...

Sant, när du är gravid drömmer du ofta intensivare än vanligt!
 
Drömmarna kan vara hur tokiga som helst som att din bebis befinner sig utanför kroppen eller att förlossning fortgår på ett konstigt sätt. De behöver inte handla om ditt kommande barn även om det säkert smyger in en och annan dröm om bebisen i magen med. Du kan drömma om en konstig värld eller att din partner är otrogen. Drömmarna kan handla om precis vad som helst, gärna så skruvat som möjligt och svåra att förstå när du vaknat. 
 
Drömmandet beror främst på höga hormon nivåer i kroppen men även annat kan spela in, som förväntningar och farhågor inför graviditeten, förlossningen och barnet. Drömverksamheten påverkas också av att du ofta inte sover lika djupt då du är gravid pga att du har många avbrott i sömnen som toabesök, svårt att på vända sig, värk i ryggen, kramp o.s.v. Avbrotten gör att rem sömnen, den djupaste sömnen, störs ofta.
 
  • Insomningsstadiet, Stadium 1
  • Stabil sömn, Stadium 2
  • Djup sömn, Stadium 3 och 4
  • Drömsömn/ REM sömn.
 
Det är inte farligt att drömma mycket och intensivt även om det kan snurra i huvudet när du vaknar och du blir tröttare. Graviditeten kan även på verka din partners drömmar. Dela med er av era drömmar om de känns oroande så är ni inte känner er ensamma med alla knasigheter.
 
 
 
 
 

Barnenszoo, here we come!

Igår
På förmiddagen stan och på eftermiddagen blev det en intensiv lekdag med lilltjejen i Slottskogen. Så intensivt det nu kan bli när man väger 8 kg tyngre än vanligt pga liten...
Vi avslutade dagen med film, My little ponny och Barbie sedan somnade jag som en sten vid nio tiden.
 
   Lilltjejen ville så gärna åka tåget runt i parken.
 
 
Idag väckte hon mig vid halv 8, helt ok ändå lika bra att vänja sig för snart kommer min krabbat :-) och då blir det nog inga lugna nätter på ett bra tag.
 
Idag fortsätter vi att göra Slottskogen med Barnenszoo.
 

Ut på stan med lilltjejen

Idag kommer min systerdotter på besök, 5 1/2 år. Tillsammans ska vi göra stan osäker. Kanske ett besök på Universeum. Tänkte att vi skulle hålla oss inomhus mycket då det ska bli sååå varmt, 26 grader. men en sväng till Slottskogen och Plikta blir det nog i eftermiddag.

Ut för en mysig dag på stan med lilltjejen.

Mamma vakna!

 
Vaknade med ett ryck idag av rejäla puffar i magen. Någon liten där inne ville att jag skulle komma upp och röra på mig. Jag var fortfarande lite sömngroggy när jag skulle göra frukost så flingorna hamnade i glaset i stället för i skålen haha.
 
Inatt har jag drömt mycket och konstigt. Mina nätter består just nu av många konstiga drömmar. Ofta mardrömmar innefattande barnet jag bär på. Att drömma mycket när man väntar barn är vanligt. Jag kommer göra ett längre inlägg om det senare.
 
Snart bär det av på trevlighet. Idag ska jag klippa mig, eller ja, snarare toppa. Frisyren behöver verkligen få sig en uppfräschning. Långt hår och klyvna hårtoppar är inte fint! Å vem vill inte vara fin på sommaren?? Hoppas bara det inte blir för kort. När man har långt hår är det alltid en kompromiss hos frissan. "Ta inte för mycket men klipp det slitna". Inte lätt för stackars frisören. Så vi får se hur det blir idag...
 
 
  Inte för kort, vilken tur. Å killen såg ju ingen skillnad ändå, inte direkt oväntat :-). 
 
 
 

Glass i solen

Idag har varit en härlig dag i lugnets tecken. Efter förmiddagen hemma med en tupplur tog jag en promenix i Slottskogen. Jag slog mig ner på en bänk med en hallonglass och en bok som sällskap och en puffande mage såklart. 

Härligt att höra alla barn på lång väg från lekplatsen Plikta. Den lekplatsen har verkligen allt! Bor ni i närheten och inte varit där ännu eller kommer ni till Göteborg på besök i sommar, varför inte ta en dag i Slottskogen? Mycket lek för barnen och gräsmattehäng för de vuxna. Ta en titt på sälar och pingviner och om ni orkar en tur upp till Barnenszoo och låt de små få klappa sina favoriter.

Nu blir det sill och färskpotatis till middag, en god klassiker i sommartider.

Sommarfina bryn

På sommaren bleks mina ögonbryn och fransar till näst intill obefintliga små gula fjun. Mina ögonbryn är alltid ljusa så jag brukar fylla i dom med lite ögonskugga men på sommaren är det härligt om man kan strunta i sminket så då brukar jag färga. Idag var det dags för färgning!

Jag får vara väldigt försiktig med ögonbrynen då de snabbt tar färg och det är inte snyggt med för mörka ögonbryn när man är ljus. Det kan bli en förskräcklig kontrast om man inte är van.

 Fullt med klet på ögonbrynen.

Så nu är det gjort! Brynen är färdiga! De kanske blev lite i mörkaste laget men nu ser jag i alla fall vilka stån jag ska noppra :-). Med lite fix av hår och så blir det nog helt okej. Tror inte min kille ser någon skillnad i alla fall, typiskt män. Det står på förpackningen att det håller 6-8 veckor men det håller aldrig så länge för mig.

  Färdiga ögonbryn. 

Ögonfransarna kan ju få vara hur mörka som helst så de bakas ännu.

 

Jordgubbar i skuggan

Idag fick jag sova lite längre och vaknade runt 8 av sparkar i magen. Mysigt när den lille/lilla gör sig påmind direkt när man vaknar. Ryggen värkte. Lite frukost, morgon tv och vidare med diverse program på tv, Tori Spelling med make, medan jag knåpar ihop stycken till bloggen. Det är så kul att ha ett sommarprojekt. 
 
För några år sedan hade jag snabbt tagit mig ut i solen och sedan stannat där tills behoven gjort sig påminda men graviditeten har gjort mig extremt känslig mot sol. I början av sommaren var jag ute en dag på stranden och blev genast bränd, trots hög solskyddsfaktor, så nu är jag mer försiktig. Dessutom tycker jag värmen är lite jobbig. Så nu begränsar jag min ute tid och håller mig i skuggan mycket.
 
Det är heller inte så enkelt att ligga platt på marken när man mer och mer liknar barbamamma i formen och att ligga på magen är ju bara att glömma, den förmågan försvann för några veckor sedan. Fast jag lider inte så mycket av det. Finns det något härligare än att en varm sommardag sitta i skuggan och läsa en bra bok och smaska på jordgubbar??
 
Å tänk att få dela det med ett litet under som gör sig påmind inuti. 
 
 

Att vara gravid är ingen dans på rosor!

Mitt illamående:
Jag mådde illa mest hela tiden fram till och med vecka 22 ungefär. Men jag spydde bara ett fåtal gånger, ofta i kombinationen med mat, en varm bussresa och en dålig busschaufför. Som tur är bor jag i Göteborg och kan välja spårvagn framför bensindrivna fordon. Eller ännu hellre välja att gå. Trots tröttheten var faktiskt promenader det enda som hjälpte mot mitt illamående. Inte långa powerwalker utan korta syremättade turer runt kvarteret. Att andas in frisk luft var härligt! 
 
Fast jag verkligen hatar att kräkas undrade jag ofta om det inte hade varit bättre att kräkas så att illamåendet gick över. I alla fall för ett litet tag. Men inte då, illamåendet fanns där från morgon till kväll och på natten. Dock hade jag kvar min aptit och tillhörde dom som äter för att distrahera illamåendet.Inga tips jag fick och testade hjälpte. Men då de kanske hjälper någon annan nämner jag några jag provade här.
 
Äta innan du går upp på morgonen (för att få upp blodsockernivån).
Tabletter mot illamående (åksjuketabletter/sjösjuketabletter. Finns receptfritt på apoteket, se till så att de är okej att äta då man är gravid. Dessa tabletter kan dock göra dig trött så du får överväga trötthet mot illamående.)
Seaband (åksjukeband runt handleden, finns att köpa på apoteket, svårt att använda om graviditeten ännu inte är officiell). 
Ingefära. Tillsätt ingefära i maten eller varför inte ingefärsté. (Men var försiktigt, för mycket ingefära kan ge motsatt effekt.)
Drick mycket. (Men undvik drycker som innehåller mycket socker och drick i omgångar, då för mycket vätska på en gång kan trigga illamående.)
Ät vitaminer. (Gravida råds att äta folsyra i till exempel multivitaminer för kvinnor eller gravida. Detta sägs även kunna lindra illamående. Var noga med att vitaminerna är okej att äta vid graviditet, rådfråga din barnmorska.)
 
Det finns många fler tips så testa innan du avfärdar dom. Att hitta ett botemedel eller i alla fall något lindrande mot illamående är guld värt!
 
Illamåendet är naturligtvis inte det enda gravidsymptomet man har. Det är inte så att gravidsymtomen avlöser varandra, ofta kombineras dom på värsta sätt. Jag hade allt samtidigt, illamående, hopplös trötthet,konstant metallsmak, som också bidrog till att jag alltid ville tuggade på något för att få en annan smak i munnen, ligamentvärk, som att ha mensvärk i flera månader (ajajajaj).
 
Mina dagar bestod i att sakta ta mig till jobbet, illamående, trötthet och värk gjorde det jobbigt att röra sig med normal kraft. För att sedan ägna dagen åt att försöka överleva och hålla mig upprätt och inte somna framför datorn eller ännu värre under en operation, jag jobbar som tandsköterska. När jag kom hem vardet för att stupa i säng och ligga där och flämta utan att röra mig för mycket till maten var klar och sedan var det dags att sova. På natten var det dock svårt att vända sig på grund av ligamentsvärken och jag väkte min kille ett flertal gången med mina ajajaj.
 
I detta skedet blev ingenting gjort hemma. Jag orkade inte laga mat, diska eller städa. Min kille fick ta ett extra tag och kompenserade halvt min frånvaro. Jga orkade heller inte duscha eller fixa till mig. Det sociala fick sig också en törn då jag inte hade någon kraft att umgås med vänner. Jag fick prioritera och välja om jag skulle laga mat eller duscha. Jag orkade inte göra båda samma dag.
 
Nu har det gått några veckor sedan det konstanta illamåendet försvann och jag mår mycket bättre. Metallsmaken är dock kvar och nu har de sura uppstötningarna tagit fart.
 
Tröttheten var borta i drygt en vecka innan det kom tillbaka. Förut var jag trött på grund av hormoner, nu är jag mer trött på grund av min växande kropp.
 
Ryggont och foglossning kommer smygande men jag mår mycket bättre just nu. Just som det började kännas på jobbet blev det som tur var dags för semester. Nu när jag är ledig kan jag anpassa min dag efter min kropp.
 
Jag njuter av det lilla för snart blir jag tyngre och orörligare och får andra krämpor. Hela graviditeten består att krämpor och elände men att känna det lilla livet inom mig får mig att kämpa vidare. 
 
Att vara gravid är ingen dans på rosor!

Graviditetsmyt 3, Du mår illa på morgonen.

Nja, visst mår många illa på morgonen men andra mår bara illa på kvällen eller bara mitt på dagen. Och så finns de ju de som mår illa hela tiden eller lite när som helst under dagen. Illamåendet finns i alla varianter. En del med kräkningar andra utan. En del några veckor andra hela graviditeten igenom. 
 
Illamåendet är ofta så jobbigtunder en period att man undrar om graviditeten är värt det. Det är det och det går oftast över. Kanske inte till vecka 20 som alla säger men det brukar bli bättre, tyvärr är det inte så för alla. En del lider hela graviditeten igenom
Det är kanske bättre att förvänta sig det värsta och bli glatt överraskad när det inte blev så jobbigt som man befarade. 
 
Är illamåendet skadligt för barnet. Nej, i de flesta fall inte. Det är så finurligt funtat med graviditeten att barnet tar sin näring först och mamman får det som blir över, ibland för lite för att man ska må helt ok men oftast inte skadligt för barnet. Om man är orolig ska man kontakta MVC.
 
Sedan finns de ju de stackarna som verkligen blir riktigt sjuka av sitt illamående. För mycket kräkningar ut och för lite näring in, så lite att de måste läggas in på sjukhus för att få i sig näring på annat sätt.
 
Till er som inte mått illa alls vill jag bara avundsjukt säga Grattis!

Graviditetsmyt 2, Pojke eller flicka genom kinesisk tabell?

 

Enligt en kinesisk tabell kan man ta reda på om man väntar en flicka eller en pojke. Genom mammans ålder och vilken månad befruktningen skedde i kan man förutse vilket kön barnet har. Det finns flera sajter på internet som ger en enkel vägvisning till svaret. 

Vi har inte tagit reda på om vi väntar en pojke eller flicka, det får bli en härlig överraskning, men jag har gjort testet och kontrollerat det på både mig, min syster och hennes barn och till min förvåning stämde det, för oss alla fyra!! 

Jag tänker dock inte avslöja var det förutspås att jag bär på. Det återstår att se om kineserna har rätt. 

 

Testa ni oxå och låt mig veta om det stämde!

Liten och kamera skygg...

Vi sitter och tittar på tv. Bebis lever livet och jag försöker fånga puttarna genom magen på film, men inte då. Så fort kameran kommer fram slutar han/hon... Jag tror att bebis är kameraskygg...

Hemma från utflykt till Åhaga outlet

Tyvärr hittade jag inga mammakläder som egentligen var tanken med besöket.
Men Nelly hade många fina partyklänningar för er som inte har er kropp intagen av en inneboende :-).
Men jag hittade lite grejer till boendet, billiga cultdesign prylar. En mjölkkanna och en ketchup"flaska", alltid något att stilla köpbehovet med. Fina va?

Innan shoppandet tog jag och mamma en fika inne i Borås och åt en god hallonbakelse var, mycket smaskigt. Men inte blev bebis nöjd av den inte, så det slank ner en stor kanelbulle med...
 
  
 

Min första dag på semestern å jag vaknar tidigt!

Idag är första dagen på min semester och jag vaknade när min kille klev upp för att gå till jobbet. Jag halvslummrade sedan till han gick utanför dörren (ca 20 minuter senare, inte en minut på morgonen av sömnen får slösas bort till onödigheter som frukost eller tidningsläsande). Efter att han gått kunde jag inte riktigt somna om så nu sitter jag här uppkopplad framför datorn. 
 
Jaja jag skulle ändå upp snart och ut på äventyr för idag bär det av till Borås och Åhaga outlet.
 
Jag smsade precis min mamma för att säga att jag är uppe och hon ringde genast tillbaka. Läste någonstans att nelly.se har outlet där och de har ju mammakläder så en liten tripp dit kanske kan ge mig något fint att trä över den snabbt växande magen. Jag hade gått upp 8 kg i början av förra veckan då jag var på MVC så nu har det nog blivit ngr till. De mesta har smygit sig på och jag är lite svullen i ben och fötter men annars är det bara magen som växer och tagit till i storlek (än så länge).
 
Jag har haft mammabyxor (mkt bekvämt) sedan mycket tidigt i graviditeten då mina höfter svullnade snabbt men överdelar har jag fortfarande mina vanliga fast lite löst sittande blusar och tunikor. Men nu börjar även de få svårt att nå över så det kanske är dags att investera i lite mamma tröjor med. 
 
Vi var i London för ngr veckor sedan och då inhandlade jag lite nödvändigt och snyggt. Ska erkänna att det mesta i mammaväg köpte jag på H&&M (billigare där än här). H&M har enligt mig riktigt fina och bra mammakläder, billiga är de med. Tråkigt att de inte har större utbud bara. Jag har tittat lite på andra mammakläder men det mesta finns på nätet och jag drar mig lite för att handla på nätet (gammal som jag är orkar jag inte krångla med retur om der skulle bli fel). 
 
Men asos.com har fina kläder med, rekommenderar att titta där, de är dock lite dyrare men klart vär det. De har ett par byxor jag vill ha, snygga jeans i färg, men de är alltid slut i lämplig storlek :-(
 
Så nu bär det av till Åhaga för att inhandla lite mammasnygga kläder för sommaren. Jag skulle även vilja ha en härlig mysdrass som jag även kan använda när jag är mamma ledig. Får se vad jag hittar. 

Som att ha en alien i magen...

Jag har läst att den dygnsrytm bebisen har i magen ofta stämmer när den kommit ut. 
Jag hoppas verkligen inte det.
 
I så fall får jag en nattaktiv bebis för i natt levde den verkligen rövare. Det började i går kväll med stor aktivitet och sparkar. Sedan väckte bebisen mig från och till hela natten med samma intensiva magaktivitet. Det är svårt att sova ordentligt när det är som att ha en alien i magen. 
 
 

Graviditetsmyt 1, Du är gravid i nio månader.

Jo visst egentligen är du gravid i nio månader men det kommer räknas som tio, då man räknar från och med din sista mens första dag (komplicerat). Detta eftersom man inte säkert kan veta när man hade sin ägglossning och då  exakt när man blev gravid. 
 
Så förbered dig på tio månaders väntan i stället för nio.
 
Ett tips är att istället för att säga hur långt gången man är och göra folk förvirrade genom att de då tror att du ska föda vid nio månader (alltså en månad innan barnet planeras komma) säg hur långt du har kvar, det underlättar missförstånd.
 
Jag är nu gravid i min sjunde månad alltså har jag tre kvar. Min beräknade bebisdag är i oktober.
 
 
Lästips:
En nyttig men framför allt rolig bok att ha brevid sig genom graviditeten är Ann Söderlunds och Hanna Widells "På smällen från A till bebis"
 
 

Så tråkigt...

Usch, ingen rolig match för oss som höll på Italien :-(.
Grattis Spanien!

Jag är nu i min 7e graviditetsmånad...

Jag hade aldrig kunnat ha koll på min graviditetslängd om inte familjeliv.se fanns. Flera gånger får jag gå in och kolla hur långt gången jag är. Blir mer och mer förvirrad av veckor och dagar + hit och dit :-). 
Men via familjeliv håller jag mig uppdaterad på min egen graviditet och vad som händer i magen.
 
Hejja familjeliv.se!!
 
Jag är nu i vecka 25.
 
Vecka 25
Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Nu har jag startat min blivande mamma blogg.

Jag surfade runt härom dagen på jakt efter en blivande mamma blogg att följa under sista delen av min graviditet. Gärna någon runt min ålder som låg lite framför mig i graviditeten så man kan se vad som komma skall. Men intrernet är stort och bloggarna många.
 
Jag kikade in på flera stycken men till min förvåning verkade alla mammor vara mycker yngre än jag, runt 20 år. Shit va unga mammorna är! Och statistiken som säger något annat (medelåldern för första barnet är runt 29 år i Sverige). Efter ett tag förstod jag varför, de är inte blivande mammorna som är unga det är bloggarna. Så jag får helt enkelt skapa min egen blogg. Och nu är det gjort!! 
 
Välkommen!
 
Ps. Se mer om mig och min blogg i avsnittet OM längst upp i bloggen.