Äntligen har vi fått hem lite babygrejer

Förra helgen fick vi hem barnvagen, (jag har skrivit om den innan). En begagnad Brio kombi som vi får köpa billigt av min syster. de är så noga och har verkligen tagit hand om den så den är ren, fin och hel. Kissen la sig direkt i sittdelen som var monterad på vagnen. Den blev lite hårig (mkt han fäller just nu) och vi har försökt få honom att inte ligga i den men han tycker den är sååå mysig. Han får hållas till efter flytten, för just nu har jag städat undan filten han hade på golvet så jag får väl stå mitt kast.
Vi fick även spjälsäng med en del tillbehör och babyskydd. Härligt att få hem lite baby grejer, det gör det hela faktiskt lite verkligare och jag känner mig lite mer förberedd.
 
 Ovanpå sittdelen står babyskyddet vilket gör det till en liten mysig grotta för kissen att ligga i. 

Uppstigen från de "döda", i alla fall sjuka...

Nu är jag äntligen lite lite bättre. Usch fy blää vad däckad jag har varit av förkylning och feber, länge sedan jag kände mig så dålig så länge av en förkylning.

Till och med min katt har tröttnat på att jag ligger i sängen hela tiden, de första dagarna spenderade han i min närhet och gosade men inte nu längre.

Känner mig som sagt lite bättre idag så jag ska till jobbet en sväng efter lunch och sedan försöka åka med på en kurs med hotell övernattning till imon eftermiddag. Skulle vara så kul att åka med, det är sista grejen vi gör som kollegor innan jag går på lång mammaledighet.

Idag ska vi skriva kontrakt på vår nya lägenhet. Så spännande och jag hoppas allt går bra. Flytten sker om bara drygt en vecka så det är full packning här hemma nu. jag hann inte göra så mycket innan förkylningen kom men jag hoppas kunna ta igen en veckas packning snabbt.
 
Ps. När jag varit sjuk har jag känt av bebis mycket. Eftersom jag själv legat still har jag märkt av minsta lilla rörelse. En hel del sammandragningar har jag med. I början visste jag inte att det var sammandragningar med eftersom bebis töjer och drar hela tiden hit och dit och magen blir hård och spänd. Men nu har jag läst lite på nätet hur skillnaden mellan bebis och sammandragningar känns så jag tror jag kan känna skillnad. :-)

Pyton

Fortfarande sjuk och mår pyton. En rejäl förkylning med feber håller mig däckad i sängen hela dagarna. Hoppas verkligen det går över snart.

Typiskt

Fortfarande sjuk:-) Inatt hade jag rejält med feber. Jag sov med en blöt handduk på pannan. Det gör jag alltid när jag har feber. Det är så svalkande och skönt och håller nere temperaturen.

På dagen har jag varit lite bättre så jag tog en tablett då vi gick ut och åt lite mat på en pasta restaurang i stan. Vi kom hem för ett litet tag sedan och jag skulle försöka vila men jag är inte bra på att vara sjuk, och inte göra något alls.

Förmiddagen ägnade vi åt att flyttpacka (jag så mycket jag orkade = inte mycket) och allt stök runt omkring gör mig rastlös. Det finns så mycket att göra här hemma och just då ska jag vara sjuk.... Typiskt

Sjuk

Halsont och febergräns fortsätter :-). I veckan pågår nu Göteborgs kulturkalas. En trevlig happening som betyder fullt med folk och olika aktiviteter på stan. Tyvärr har jag inte hunnit ta del av något men jag jobbar i centrum så jag har gått förbi alla glada människor på min väg hem varje dag.

Imorgon är det meningen att jag ska ut en sväng på dagen och kolla in feststämningen men allt beror på min hälsa. Just nu känner jag mig inte alls bra och ligger i sängen, och kommer så förbli hela kvällen. Lite sömn, mat och mycket vätska kanske piggar på min kropp. Hade jag varit som förr skulle jag nog tagit en lite sväng ändå men nu är min hälsa inte helt min egen så jag får ta ansvar för bebis hälsa samtidigt.

Jag är sååå GLAD!!

Fick nyss ett samtal. Ett lägenhetsbyte vi väntat på, efter mkt strul med många månaders lägenhetssökande och letande hit och dit, har gått igenom.
JA!!
Vi bor nu i en etta, sambon och jag samt lilla kissen. Att flytta in en nyföding i en så liten lägenhet lockade inte alls, snarare tvärtom. Jag har varit lite nojjig (mkt nojjig om ni frågar min sambo) över att vi kanske inte skulle få tag på en lägenhet innan nyfödingen kommer men nu är det alltså klart. Jipppiii!
Happy dag idag!
Från en etta till en tre :-)
Nu äntligen kan jag börja planera ett bebisrum, så fint det ska bli.

Dagen började med att jag hade halsont och kände mig lite febrig. Nu har jag halsont och känner mig lite febrig men är åtminstånde mycket gladare.

Nu börjar den krångliga planeringen av flyttlogistiken, från två ettor samma dag som en annan flyttar in i en av våra lägenheter. UUUgghhh! (Glatt bestyr dock.)
Å inte kan jag hjälpa till och bära så mkt heller.

Koll på ekonomin

3e dagen på jobbet avklarad, oj vad tiden går fort. Halsbrännan har gått över utan läkemedel, jippi!

Eftermiddagarna ägnar jag åt att försöka bestämma hur mycket föräldraledighet och föräldrapenning jag ska/kan ta ut. Försäkringskassan har mycket information men för mig är det rena grekiskan. Det finnas oändligt många valatt göra, vilket säkert är bra men gör det svårt att förstå och sätta sig in i.

Idag har jag också gått igenom alla mina utgifter och räkningar sen ett år tillbaka. det blir mycket pengar när manser det samlat och jag vet att jag gjort av med alldeles för mycket men det känns ändå rimligt för hur jag levt med mycket utemat och nöjen.

Nu är dert slut på sden största delensådan så kostnaderna kommer då gå ner drastiskt, de pengarna ska ju läggas på bebisen istället.

Eftersom min län inte är hur hög som helst, snarare ganska normal för någon som jobbar inom vården, kommer vi inte ha så mycekt att röra oss med under det närmsta året. Därför är det viktigt att veta hur mycket vi kan/ bör/ måste lägga på vad.

All ekonomiräkning och kalkulering gör mig oerhört trött, sur och grinig och jag har svårt att sova på nätterna. Tänker bara på pengar och sånt. Inte kul! Men jag känner att jag behöver få kontroll på detta så jag vet hur mycket pengar det finns till vad, annars kanske de tar slut och så står man där... Men det kommer inte hända!
-Allt för min lille/lilla bebis.

Som tur är har jag sparat ganska mycket det senaste året så det ska läggas på en del utgifter som säng och liknande. Men att spara inom det närmasta året är ju inte att tänka på.

Nu ska det bli koll på ekonomin!

Första dagen på jobbet

Idag var min första dag på jobbet efter semestern. Det gick bra att jobba, vi hade en ganska lugn dag. Det enda jag kände av var halsbrännan som satt i ett bra tag under dagen. Helt ok att jobba då jag faktiskt tycker om mitt jobb men jag måste ju erkänna att semester  och ledighet mer nära och kära är att föredra :-). 
 
Att börja jobba innebär också att jag börjar räkna ner på allvar. Jag har planerat att jobba till två veckor innan den beräknade B-dagen. Hoppas jag orkar det.
 
Nu ska jag vila och titta på tv. 
 
 

Gaviscon- gravid

Idag ringde jag MVC för rådfrågnnig om halsbrännan, som för övrigt inte gått över. De tipsade mig om att ta Gaviscon eftersom det läkemedlet riktar sig till problemet som uppstår just då man är gravid. Efter lite efterforskning står det dock att det inte ska intas med läkemedel innehållande järn. Men hallååå jag äter ju järntabletter så det står härliga till. Så nu vet jag inte hur jag ska göra. Ska nog ringa tillbaka till MVC och höra vad de säger.

Så nu e jag tillbaka på ruta ett, kan man säga.
 
Ps. Jag har läst om en graviditetsmyt angående just halbränna. Detta tar jag upp vid nästa graviditetsmyts- tillfälle.

Graviditetsmyt 17, Kvinnor med breda höfter föder lättare

Föder kvinnor med bredare höfter lättare barn?
 
I en del kulturer är det speciellt attraktivt med väldigt kurviga kvinnor och jag har hört att det beror just på att kvinnorna anses kunna bära och föda ett barn lättare.
 
Detta är något jag alltid fått höra, har man breda höfter föder man lättare. 
Nu när det börjar närma sig min egen förlossning är jag mycket nyfiken på sanningen kring denna myt. 
 
Är det så enkelt?
Är förlossningen lättare för kvinnor med breda höfter?
 
Till alla småhöftade kvinnors glädje är det inte sant. Det är inte bredden på höfterna som avgör utrymmet för barnet, utan storleken och formen på bäckenet och detta syns inte utanpå kroppen. Om man har breda höfter har man alltså inte automatiskt brett bäcken. Det finns inget test man kan göra för att ta reda på om ens bäcken är brett och om man har bra "föda barn" form, utan det märker man helt enkelt vid förlossningen.

Som om det skulle vara någon tröst?

Gravidkrämpor, HALSBRÄNNA!!

Sent igår kväll fick jag halsbränna. Det är fruktansvärt, för er som inte upp levt det känns det som ett tryck över hals och bröst samt en brännande känsla i strupen med återkommande surauppstötningar. Trodde jag skulle kräkas flera gånger. Jag hatar att kräkas!
 
Jag har haft det två gånger innan under den senare delen av graviditeten men aldrig innan jag blev gravid och det är jag glad för. Jag satt i sängen igår och försökte andas (profylaxandningsövningarna kom till pass) och senare försökte jag sova. Hemskt!
 
Somnade inte föränn långt efter att älsklingen kom hem från sin utekväll, vid 3 eller något, usch!
 
Utläsande faktorn:
Till tio tiden igår höll jag på och hjälpte min mamma sortera ut saker i deras hem då de ska flytta. Det blev mycket böjande på kroppen upp och ner och jag kände de sura uppstötningarna redan då. Sedan var jag otrorligt trött när jag kom hem. Jag hade ätit ganska mycket med, grillat kött och rabarberpaj till efterätt. Tror allt detta påverkade negativt. 
 
Jag ska köpa något på apoteket som man kan ta i fall det kommer igen, för som det var igår vill jag inte ha det, BLÄÄ!
 
Någon som sitter på ett tips??

Sängprovande på Ikea

Vi står inför ett stort sängbyte så igår var vi på Ikea och provade sängar. Just nu sover vi båda i en 120 säng och där får vi knappt plats själva och ibland kommer det upp en liten katt dit med, hur ska vi kunna få plats med en bebis? Nej, ny säng får det bli!

Naturligtvis gillade vi ett av de dyraste alternativen. I och för sig är en säng just en sådan sak man kan lägga pengar på då man ska sova i den under många år, bättre att köpa en dyr säng och vara nöjd än en billig och inte sova lika gott, eller hur?
Men varför ska man alltid tycka om det dyraste alternativet??

Ps. Vi hittade även en soffa vi skulle vilja ha samt ett nytt matbord. Men de utgifterna får vänta lite, till knytet är här.

Simmning

Igår vaknade jag som sagt återigen med ryggvärk så igår förmiddag tog jag mig till simhallen och simmade några längder.

Jag har i omgångar simmar väldigt mycket men nu var det ett tag sedan. Det brukar vara så mycket folk i bassängerna att det är svårt att ta i ordentligt. Nu simmade jag tidigt på dagen och det var lagom med människor. Dessutom tog jag det väldigt lugnt eftersom jag inte visste hur kroppen skulle reagera nu när jag är gravid.

Jag fick ont i ryggen redan under tiden jag simmade och efter hade jag ont i en höft men inatt har ryggen varit bättre och inte värkt på tok så mycket som innan. Så simning var nog inte så dumt ändå.

Nu gäller det bara att hitta tid att ta sig dit. :-)
 
Hejja simning som gravidträning!!!

Gravidberättelse

Det har inte blivit mycket på-läsning av förlossning nu på morgonen :-), men jag har skrivit en gravidberättelse. Den ska bli ett fint minne av min graviditet och sedan kan bebis få läsa den. 
 
HÄR LÄGGER JAG UT PUNKTERNA SÅ KAN DU BARA KOPIERA, ÄNDRA DET SOM BEHÖVS ÄNDRAS OCH SKRIVA IN DINA EGNA SVAR. 
 

MIN GRAVIDBERÄTTELSE

Namn:
Kallar mig under graviditeten:
Andra kallade mig under graviditeten:
Ålder:
Bor:
Född och uppvuxen:

Partner:

Född och uppvuxen:

Positivt graviditetstest i vecka:

Tidiga graviditetsymptom:

Värsta graviditetsymptomet var:

Detta intog jag speciellt för graviditetenefter rekommendationer:

Då berättade jag för partnern:
Hur han reagerade:
Mamma:
Hur hon reagerade:
Pappa:
Reagerade:
Syster med familj:
Reagerade:
Mormor:
Partnerns mamma och pappa:
Reagerade:
Partnerns syster:
Hon reagerade:
Tjejerna/vännerna:
Reagerade:
På jobbet:
De reagerade:


Mödravårdcentralen jag tillhörde:
Min barnmorska heter:
Inskrivning på MVC:
Övriga besök på MVC:
Ultraljud på BB:
Övriga besök inom sjukvården pga graviditeten:

Vikt vid inskrivningen:
Vikt vid förlossningen:
Vikt efter förlossningen:

Graviditetssymptom:

Din pappas graviditetssymtom:

Mat jag har nippra på:

Mat jag inte tål:

Illamåendet började:
Illamåendet slutade:

Mina första mammakläder + vecka:

Mått under graviditeten:

Första bebissaken jag köpte:
Andra bebissaken vi köpte:

Då kände jag första sparken:

Din pappa kände första sparken:

Detta tänker jag om Dig:

Jag tror att bebisen i magen är en:

Din pappa säger att han tycker om min kropp under graviditeten:
Vad jag tror att han egentligen tycker:

Namn vi funderar på:

Efternamnet:

Jag kallar dig:
Din pappa kallar dig:

Grejer som händer med min kropp:

Hur jag tycker jag ser ut/ känner mig:

Träning under graviditeten:

Detta ägnade jag mycket tid åt under graviditeten:


Konstiga kommentarer jag fått höra:

Vi har ärvt/ lånat grejer från:

Barnmorskan/barnmorskorna på BB hette:

Min förlossningsplan:

Och hur förlossningen egentligen blev:

Du föddes:
Dag:
Tid:
Var:

Hur var vädret då du föddes:

Värsta minnet från förlossningen:
Härligaste minnet från förlossningen:

Så många timmar höll förlossningen på:

Då åkte vi hem från BB:

Det första vi gjorde när vi kommit hem:

Det första vi åt när vi kom hem:

Första presenterna du/vi fick:

Mormor träffade dig fösta gången:
Vad hon sa:
Morfar träffade dig första gången:
Vad han sa:
Farmor och farfar träffade dig första gången:
Vad dom sa:
Moster och kusinerna träffade dig första gången:
Vad dom sa:
Faster träffade dig förtsa gången:
Vad hon sa:
Släkten träffade dig förtsa gången:
Vad de sa:
Tjejerna träffade dig första gången:
Vad de sa:
På jobbet träffadede dig första gången:
Vad de sa:

Konstigaste bebisrådet:

Värsta gravidminne:

Bästa gravidminne:

 

(flera punkter är lånade från boken "På smällen- från A till Bebis..." av Ann Söderlund och Hanna Widell. )

Om du har något tips på fler punkter kommentera gärna.

Information om förlossning få jag läsa om en annan dag.

Nu ska jag gå och väcka älskling och katten. 

Tjollahopp!

 

Kort om tid, nervös!

Vaknade tidigt idag, värk i ryggen, men tillräckligt sent för att gå upp, tydligen så det är nu för tiden.

Nu har jag börjat få massor med mail, från olika internet grupper jag är med i, angående förberedelser inför förlossningen. Det gör mig nervös, jag är inte förberedd! Inte helt i alla fall. Jag vill gå på föräldrar gruppen och få information och prata där men den börjar inte förrän om ungefär en månad och det gör mig lite nervig, känns så sent. Eftersom det är sommar börjar den lite senare än vanligt innan B-day och håller inte på så många gånger. Jag vill även gå på studiebesök/informationsbesök på bb men det krockar med föräldragruppen så jag vet inte hur jag ska få ihop det.

Jag ska fortsätta läsa på lite mer själv om profylax och förberedelser men ibland är det svårt att ta in, det står ju så olika i olika böcker och på olika sidor på nätet. Dels får man tips om förlossning så man ska vara beredd när som helst från och med nu, dels kan jag få vänta nästan 3 månader till och då har jag ju gott om tid, eller?

Ggggaaahhh!

Nu får jag ta tillfället i akt och läsa på lite innan min älskling vaknar och dagen börjar.

2 månader kvar till B-day!!

Idag är det två månader kvar till beräknad B-day. 

Än har jag inte känt på någon utdragen väntan, som jag pratade om för redan en månad sedan, men det kan ju ha att göra med att det fortfarande är sommar och att jag har semester. det är inte svårt att fylla sommardagar med aktiviteter. Nästa vecka börjar jag jobba igen och då kommer det säkert kännas segare, som det brukar göra på hösten. Eftersom jag inte är lika rörlig eller har lika mycket energi blir det även svårare än vanligt att hitta på saker efter jobbet.

Tittade på det jag skrev för en månad sedan (3 månader kvar till B-day- inlägget) tänk att det redan är en månad sedan. Det som har hänt den senaste månaden är att bebis aktiviteten har ökat kraftigt, kanske inte i antal men i frekvens. Bebis puffar och gruffar mest hela tiden och putter på mina organ hit och dit. Ibland skriker jag till av smärta. Konstigt att smärta kan vara så välkommet. Det är ju vår lille/lilla som putter på mig.

Det börjar kännas ordentligt i ryggen och jag hade svårt att sova även i natt. Jag passade på att stretcha ordentligt när jag ändå gick upp på toaletten och det blev nog lite bättre efter det.

I Göteborg får vi inget mer ul om det inte finns någon anledning till det. En vän till mig är med barn och ska på första ul i dagarna, och jag är lite avis, det hade ju varit mysigt att se bebis igen innan vi har han/hon i famnen.

Konstigt vilka vändningar livet gör. För några månader sedan var allt nytt för mig nu är jag redan gravid-erfaren :-). Gravid tidningarna jag köpte i början av graviditeten, för att få information, är inte längre lika intressanta, nu är det förälder-barn tidningar som ger mig den information jag behöver, om vad som händer efter förlossningen.

Puss lille bebis!

Klädinköp till bebis

Jag har även sammanställt en lista på vad för kläder som kan behövas till bebis och hur mycket av varje. Det finns flera olika listor på nätet och jag har sammaställt en När jag kollat in vad vi fått/ fått låna inser jag att vi har det mesta (även om den del bara finns i storlek 56, kan ju anvndas ändå i början antar jag. Jag skulle vilja komplettera med lite egna inköp också, såsom första plagget bebisen har på sig.
 
Jag har också sammanställt en lista på kläder storlek 50 och 56 så vi är redo med båda storlekarna, vi vet ju inte riktigt hur stor eller liten bebis är när den kommer elelr hur fort den växer i början. 
 
Jag tänker säga till våra anhöriga att inte köpa den minsta storleken på kläder då denna används så kort tid och vi redan har mycket. Det är bättre att de köper en större storlek som bebisen kan ha lite längre. 
 
Bebiskläder
  • 4 bomullsbodys (lång eller kort ärm, fler om ej tvättmskin finns i lgh)
  • 4-5 mjuka byxor
  • 4 par bomullssockor
  • 2 hjälmmössor av bomull
  • 1 varm och vindtät mössa (att ha utanför hjälmmössa på vintern)
  • 1 varmare tröja/ kofta (exempel fleece)
  • 1 par varmare byxor att ha under overall
  • 1 overall ( exempel fleece)
  • vantar utan tumme (om det inte finns i overall)
  • tossor (om det inte finns i overall)
  • 4 bomullspyjamasar (med eller utan fötter)
  • tröjor
  • ev. fårfäll till vagn
 
 

Inköpslista inför bebisankomst

Jag har gjort en lååång inköslista inför bebisens ankomst. En del kommer vi få ärva, en del köpa billigt, en del behövs nog inte genast eller kanske någonsin och en del ska vi köpa i affär. 
Listan är som sagt lång och den kommer nog bli längre. De flesta saker är sådant som skulle kunna tänkas behövas från början. Saker som aktivitetsmatta och babygym som behövs längre fram är inte med. 
 
  • barnvagn                                                                                              
  • åkpåse vinter
  • kudde och filt
  • fårfäll
  • insektsnät
  • regnskydd
  • bebisskydd
  • själsäng
  • madrass
  • madrasskydd
  • kudde (rekommendationerna är att nya bebisar sover utan kudde)
  • täcke/filt
  • ramskydd till spjälsäng
  • örngott, påslakan och lakan
  • skötbord/skötplats
  • skötbädd
  • bärsele inomhus
  • babybjörn eller liknande för uomhusbruk
  • nappar
  • barnvagnsmobil
  • mobil till skötbord 
  • blöjhink
  • insatspåsar till blöjhink
  • blöjor 3-4.5kg
  • tvättlappar
  • badbalja
  • insats till badbalja
  • badtermometer
  • amningskudde
  • skötväska och innehåll
  • babyvakt
  • febertermometer
  • nässug
  • oparfymerad barnolja
  • små frottehanddukar
  • mildtvål
  • zinksalva
  • olivolja
  • weleda peodukter ?
  • barnalbum
  • mitt första år som mamma/ anteckningsbok
  • speldosa
  • snuttisar
  • prasselleksak
  • babyfiltar
  • sänghimmel
  • nattlampa (så man slipper tända och släcka stora lampan hela tiden)

Graviditetsmyt 16, Matsuget

Myten säger att gravida kvinnor blir sugna på speciell mat.

Det finns många kvinnor som vittnar om och känner igen sig i att de helt plötsligt blivit sugna på underliga maträtter och kombinationer under graviditeten. Att de proppar i sig av både det ena och det andra. De lever på i princip ett livsmedel eller bara måste ha den där maten även om klockan är halv ett på natten, och tvingar sin stackars partner att åka runt och minsann leta upp det där speciella som kvinnan vill ha just då. 

Enligt några experter är myten faktiskt falsk. De säger att matvalet från kvinnorna beror på vilken mat som får de att må bra under graviditeten och inte ger exempelvis illamående eller halsbränna. Barnmorskor håller med experterna om att all näring barnet behöver kommer från moderkakan och att förändringar i aptiten har med hormonsvängningar att göra. 

Vad det beror på eller inte spelar mindre roll anser jag. Men att gravida kvinnor får olika konstiga måste-ha-begär tycker åtminstånde jag är i princip bevisat med tanke på hur många som upplever det. Var och varannan kvinna med en bulle i ugnen ha någon gång helt plötsligt känt ett begär efter någonting oväntat. Vem skulle annars få för sig att äta Bounty-glass med chilisås eller att doppa bananer i ketchup som exempelvis Beyonce gjorde under sin graviditet.

 

Mina egna gravid-cravings:

Jag själv har inte upplevt något så värst konstigt med mina matvanor egentligen. Ett tag åt jag väldigt mycket coctailtomater och i början ville jag ha vatten med citron. Jag har därimot upplevt väldigt kontiga smaker i munnen, ständig metallsmak till exempel. Jag klarar inte av smaken av mint, vilket jag vanligtvis älskar, och att borsta tänderna är hemskt. Vatten som jag dricker i mängder normalt är verkligen inte gott eftersom jag känner metallsmaken tydligare då. Jag hoppas mina smaklökar återfår sin forna glans så jag kan njuta av tuggummi och vatten efter att den lille/lilla kommit. 

 

 

 

Ont i ryggen!

Inatt har jag haft svårt att sova. Ryggen har gjort väldigt ont och jag har inte kunnat hitta någon bra position utan vändit och vridit på mig hela natten. Ett tag försökt jag sitta upp med kuddar mot väggen eller sitt/ligga som en groda med huvudet på uppstaplade kuddar, magen i luften och benen vikta på sidorna om kroppen. Inget har hjälpt men tillslut somnade jag i alla fall och fick lite sammanhängande sömn, det var nog efter att min lille kisse kom och gosade hos mig, då brukar jag bli lugn.
 
Jag har märkt att jag inte behöver så mycket nattsömn nu, jag tar hellre en tupplur på dagen eller på eftermiddagen, det är då jag blir riktigt trött. Kanske är det min kropp som förbereder mig för vakna nätter. Bebisen verkar ju leva livet och vara uppe sent varje kväll. Åhh vad jag längtar efter att ta hand om bebisen. Alla säger att det är extremt jobbigt men även bästa tiden i livet. Den bästa tiden vill jag också ha. 
 
Jag har även mer och mer ont i bäckenet och höfterna, foglossning antagligen. Inte så jag inte kan hantera det men jag behöver vila ofta och när jag vilat blir jag sjukt stel och har svårt att resa mig och gå, känner mig som en gammal tant. Det känns som bäckenet fastnar då jag ligger eller sitter ner och sedan behövs det lite tid att mjuka upp sig när jag börjar röra på mig. Jag har även svårt att sitta ner en längre stund utan behöver lägga mig raklång för att "sträcka ut mig" men då blirdet jobbigt när jag ska ställa mig upp och allt börjar om...
 
Jag är van vid att ha krämpor som ont i ryggen och leder lite då och då även när jag inte är gravid och gravidkrämpor hör ju till även om de är besvärliga så det ska mycket till innan jag ger upp.
 

Graviditetsmyt 15, Underlättar ricinolja förlossningen?

Förr fick gravida kvinnor rådet att dricka ricinolja i slutet av sin graviditet för att det skulle påverka förlossningen och göra den lättare. Ricinolja innehåller omega 6 fettsyror som även finns i valnötsolja, solrosolja och linfrön. Man kan bli rekommenderad att använda dessa oljor för att sänka blodtrycket, förtunna blodet och bibehålla vätskebalansen i kroppen samt minska inflammationsrisken.

Vissa barnmorskor tror även på en avslappnande effekt av bäckenet, vilket underlättar en förlossning. Avslappningseffekten på bäckenet sägs komma då ricinolja utlöser en substans lik en horomon som finns i livmodern och som får livmodern att starta sammandragningar. 

Om det stämmer eller inte är obevisat men experter idag rekommenderar inte gravida kvinnor att äta ricinolja, då en del tror att ricinolja kan ha en negativeffekt då den kan påverka vitaminupptaget. 

Ricinolja eller laxerolja är en fet oljasom fås ur fröna från ricinväxten. Den har framställts i stor skala i fabriker som till exempel Indien. men även i flera västländer. Ricinolja används som skönhetsmedel, smörjolja och laxermedel.

 

VIKTIGT: Man ska alltid vara försiktig med att försöka sig på outforskade vägar speciellt under graviditeten. Fråga ALLTID din barnmorska om råd om du läst ett tips på nätet eller i en bok. En del tips kan komma från gamla traditioner som är motbevisade och visat sig mer skadliga än nyttiga och hjälpsamma. 

Klädinsamling

Idag har jag hämtat en låda med bebiskläder från min syster med och sorterat dessa i typ av klädesplagg och storlekar. Möjligen får vi mer kläder från andra men det vi har nu räcker ganska gott, jag är tacksam för allt vi får/ får låna men lite vill jag ju köpa själv.

Tråkigt bara med utbudet i de vanliga affärerna. Visst är det gulligt men mest finns det bara vitt, rosa och blått för de minsta. Jag skulle vilja ha lite mer färg på kläderna. Vi får se vad jag hittar!

Planering

Igår började jag gå igenom vad vi fått för kläder till den lille/lilla. Jag känner att det börjar bli dags att se över vad vi behöver införskaffa.
 
Jag har en veckas semester kvar innan jag ska tillbaka till jobbet några veckor för att sedan gå på mammaledighet och invänta undret. Under semestern har jag mått väldigt bra. Lite foglossningsvärk, ledvärk, trötthet, halsbränna och surauppstötningar men inget som hindrat mitt semesterfirande i hög grad. Men snart ska jag jobba som vanligt igen och undrar då hur jag ska orka med. Krämporna och tröttheten kommer nog göra sig mer påminda när jag inte har möjligheten att vila som jag vill och då får jag inte mycket tid över till att planera ankomsten av bebisen. Springa i affärer efter en nio timmars arbetsdag med 12 kg extra runt magen är nog inte det lättaste. Jag behöver dra ner på tempot om jag ska orka jobba och de vardagliga sysslorna som matlagning, tvätt och annat försvinner ju inte av sig själv bara för att jag hellre vill ägna mig åt "bebis-shopping" på kvällarna, tyvärr.

Graviditetsmyt 14, Håll fötterna högt

Alla har väl hört tipset om att ligga med fötterna och höften högt efter sex då detta ska öka chansen att bli gravid.

Det är obevisat om det faktiskt är på detta vis men man rekommenderar ibland en del kvinnor som har svårt att bli gravida att lägga en kudde under baken eller lyfta upp benen i luften direkt efter sex för att förhindra att sperman rinner ut direkt. Det är tyngdlagen man utnyttjar då. 

Guay Ong på barnmorskornas kungliga högskola säger efter frågan från Atonbladet angående detta att det inte är farligt att höja benen efter sex, men att det inte är bevisat att barn blir lättare till på det sättet.

 

Oväntat kräftkalas

Pappa kom med en liten present idag.
Såå underbart smaskigt!! Det goaste som finns!

Eftersom min älskling tycker tycker det tar för lång tid att skala fick jag alla för mig själv. Eller ja, som ni ser sitter det en sugen kisse ngr meter bort, delade såklart med honom.

 

 

  Sugen kisse sitter tålmodigt och väntar på mer.

Brio

Igår fick vi en visning av min systers barnvagn, en Brio från 3007, grå/svart, den som vi räknar med att ta över. Visst har jag kört både min systerdotter och min systerson i den och vet ju ungefär hur den känns att köra men funktioner och tillbehör har jag inte intresserat mig för innan. Nu fick vi som sagt en riktig genomgång av användning, ihopfällning, material och tillbehör m.m. Känns bra. Hade dock varit kul med en ny vagn, speciellt som jag gärna vill ha en i färg, men utgiften för en ny vagn kan vi lägga på något annat istället. 
 
Nu ska jag börja samla ihop bebisgrejer runt om och köpa inte det som behövs. Känns som om det är dags nu att få en överblick.

Anabola spindel!!

Igår när jag skulle sova såg jag en stor spindel. Min syster hade varnat mig att hon stött på en monsterspindel dagen innan. Eftersom jag inte är rädd för spindlar var det inte något problem, spolade ner den i toaletten. Jag gillar verkligen inte att döda djur, läskiga eller inte, men om det finns risk attde kommer krypandes på min kropp så gör jag undantag. En liten stund senare kom en spindel till springandes över väggen. En gigantisk spindel. Nu förstod jag vad min syster menade. En spindel på anabola! Nu var kaxiga jag inte så kaxig längre. 
 
Jag var naturligtvis tvungen att ta kort på den för att skicka till N, smarta jag, och medan jag gjorde det sprang den in under sängen! Jag flyttade på sängen men den hade krypit in mellan spjälorna, omöjligt att se vart. Ok, jag började inse att jag kanske skulle vara tvungen att sova i sängen med spindeln under mig. Uggghhh! Ingen härlig tanke men men inte mycket att göra.
 
Efter en stunds läsande i min bok med ena ögat åt spindels eventuella håll, sprang det en spindel över mattan. Snabbt som ögat vad jag efter den med en bit lång bit papper och en tung flaska att mosaden med. Sagt och gjort, här är bilden på anabola spindeln mosad och ihopkrupen.
 
Nu hoppades jag bara att det verkligen var samma spindel och att de inte fanns fler......
 

Ö-dag 3

 
 
3e dagen på ön bjöd på sol, värme och hamnfest på grannön. Det är alltid roligt när det händer saker på ön som samlar folk, både från öarna och lockar stadsbor. Jag träffade och såg många gamla vänner och arbetskamrater.
 
Mamma kom ut från stan i några timmar och höll oss sällskap innan hon åkte in igen. Hon hade tur och vann 1/2 kg kräftor på skaldjurslotteri. Bästa sorten av lotteri tycker jag som älskar skaldjur. Jag åt ju en skaldjurstallrik på smögen härom dagen så jag får väl nöjja mig med det just nu. 
 
Min älskling N åkte in senare på eftermiddagen, så nu är längtar jag efter honom igen... Ett dygn räcker oftast för honom här ute innan han längtar in till pulsen i stan, speciallt om det är lördag och hans killar ska ut på stan.
 
 
Magen fick en liten lugn stund på altanen oxå. 
 
Ps. Grattis Lisa Nordén som vann silver (på håret att det inte blev guld) i Triathlon i OS i förmiddags. Sååå spännande final. 

Ö-dag 2

Dag 2 i skärgården. Idag har vi haft underbart väder trots regn på förmiddagen. Vaknade halv 7 och läste svensk sommar-kriminalare tills jag hörde barnen på nedervåningen. Under dagen gick vi långpromenad över hela ön. Helt ok men guud så trött jag blev. Sen blev det hem och vila -länge.
Nu grillar vi så snart blir det mat i kvällssolen.
Tjollahopp!

Ps Nu i eftermiddag kom älsklingen oxå ut till ön. Mysigt!

Graviditetsmyt 13, Höstbarn lever längre

Det har kommit forskning som visar på att personer som föds på hösten lever längre än de som föds på våren. Forskningen säger även att de som är födda på hösten inte har samma risk att bli kroniskt sjuka när de blir äldre.

Forskningen är genomför av tyska forskare vid Max Planck institutet och sammanställd genom information från en miljon människor från Danmark, Australien och Österrike. De kom fram till att födelsemånaden påverkade livsländen för de som blev mer än 50 år gamla. resultatet sa att de som föddes på hösten lever i genomsnitt 7 månader längre än de som föddes på våren. Orsaken de kom fram till var att de kvinnor som föder på våren genomgår de sista månaderna av graviditeten under vintermånaderna. Under vintermånaderna äter vi mindre vitaminer än under sommaren vilket ger sämre näringsvärden under graviditeten. Detta resultetar i att vårbarnen får lägre födselvikt vilket i sin tur ger en större risk att drabbas av högt blodtryck, höga kolesterolvärden och sjukdomar som kan leda till en tidigare död. 

Barnmorskor säger dock att mycket vitaminer och bra kost är viktigt för alla gravida kvinnor, oavsett vilken månad de beräknas föda i. 

Ja, det är väl möjligt att detta påverkar, tänker jag. I alla fall om man inte får i sig tillräckligt med vitaminer och näring när man är gravid. men enligt min barnmorska är det snarare mest den gravida kvinnan som påverkas av vitaminintaget under graviditeten, barnet verkar ta det den behöver och lämnar resten till modern.

Men det finns ju mycket mer som påverkar som t.ex. hur barnet får i sig näring när det väl är fött. Och den stora påverkan av ens död och sista år är väl ändå hur man lever hela sitt liv, d.v.s. rökning, kosthållning och träning. 

 

Skärgården

Idag har jag tagit mig ut till min syster i skärgården igen för några dagars besök. Här är det full fart med syskonbarnen som springer fram och tillbaka och överallt. Regnet öser ner och åskan mullrar emellanåt så jag får nöjja mig med att vara inomhus.

Rasta flodhästen

Seg början på dagen idag med tid framför datorn och OS.

På eftermiddagen tog min älskling ut flodhästen på rastning, en lång promenix in till stan och tillbaka med mellanlandning i lite olika barn/babyaffärer som Storken m.fl.

Vi får ärva en barnvagn men tittade på utbudet som finns. Vi föll båda för en Trille Viper 4s som även vunnit Råd & Röns barnvagnstest nu i maj. Vi får väl se om vi tar och köper en ny eller hur det blir. Det är ju så mkt annat som ska inhandlas med så pengarna kan vi alltid lägga någon annanstans.

Jag blir riktigt trött av att gå länge och känner då av höfter och ryggslut så sista biten hem tog vi bussen. Jag blir även väldigt stel i de områderna när jag sitter ner länge. Graviditeten börjar kännas av rejält nu och det blir väl inte minde av det. Bebisen skuffar och börjar trycka mer och mer på organ och då gör det riktigt ont. Men det är fortfarande härligt att känna av den lille/lille! Vår älskling!!

Ps. Innan vi gick hemifrån hoppade vår lille kisse in i garderoben och la sig på ett täcke. Där låg han kvar när vi kom hem och har inte rört sig därifrån ännu.... Han kan konsten att mysa!!

Bebis inköp 2

Nu är det drygt 2 månader kvar till beräknad Bebis-dag och vi gjorde vårt andra bebisinköp. Vi hittade lite söta saker i en leksaksbutik Björnens Magasin på Prinsgatan. 
Denna söta mini-Yoda köpte älsklingen för att ha på bebisens vagn.

May the force be with you, baby!