Graviditetsmyt 13, Höstbarn lever längre

Det har kommit forskning som visar på att personer som föds på hösten lever längre än de som föds på våren. Forskningen säger även att de som är födda på hösten inte har samma risk att bli kroniskt sjuka när de blir äldre.

Forskningen är genomför av tyska forskare vid Max Planck institutet och sammanställd genom information från en miljon människor från Danmark, Australien och Österrike. De kom fram till att födelsemånaden påverkade livsländen för de som blev mer än 50 år gamla. resultatet sa att de som föddes på hösten lever i genomsnitt 7 månader längre än de som föddes på våren. Orsaken de kom fram till var att de kvinnor som föder på våren genomgår de sista månaderna av graviditeten under vintermånaderna. Under vintermånaderna äter vi mindre vitaminer än under sommaren vilket ger sämre näringsvärden under graviditeten. Detta resultetar i att vårbarnen får lägre födselvikt vilket i sin tur ger en större risk att drabbas av högt blodtryck, höga kolesterolvärden och sjukdomar som kan leda till en tidigare död. 

Barnmorskor säger dock att mycket vitaminer och bra kost är viktigt för alla gravida kvinnor, oavsett vilken månad de beräknas föda i. 

Ja, det är väl möjligt att detta påverkar, tänker jag. I alla fall om man inte får i sig tillräckligt med vitaminer och näring när man är gravid. men enligt min barnmorska är det snarare mest den gravida kvinnan som påverkas av vitaminintaget under graviditeten, barnet verkar ta det den behöver och lämnar resten till modern.

Men det finns ju mycket mer som påverkar som t.ex. hur barnet får i sig näring när det väl är fött. Och den stora påverkan av ens död och sista år är väl ändå hur man lever hela sitt liv, d.v.s. rökning, kosthållning och träning. 

 

Kommentera inlägget här :